Läs om det mesta

A B C D E F G H I J K L M N
O P Q R S T U VW X Y Z Å Ä Ö

 

 

 

 

 

Basmatiris Basmatiris är ett långkornigt o ris som lämpar sig bra när du gör indisk mat.
Skölj det först i vatten. Låt det koka i ca dubbelt så mycket vatten som ris. Ca 20 minuter. Det ska vara mjukt. När du gör indisk mat är det rätt häftigt att sätt lite färg på det tillsammans med gurkmeja.
Fisksås En av de viktigaste ingredienserna i Thailändsk matlagning även i kinesisk. Såsen är gjord av jäst fisk och smakar och luktar egentligen blää direkt ur flaskan, är dock absolut nödvändig för att få den rätta smaken på många asiatiska maträtter.
Garam masala På indiska betyder det het kryddblandning. Mycket vanlig när du gör indisk mat. Vad som ingår är spiskummin, korianderfrö, kardemumma, svartpeppar, kryddnejlika, kanel. Om du köper den riktigt heta ingår även chili.
Gurkmeja Används som krydda mest för sin gula färg. Du kan hitta den som färsk, då det är en rotfrukt. Det vanligaste är dock torkad gurkmeja som pulver och det finns i de flesta affärer.
Ostronsås Här har man kokat ostron i en saltlag tillsammans med soja och lite andra kryddor. Såsen blir då kryddrik och brun med tjock konsistens. Den smakar lite salt och lite sött och kan användas ungefär som soja. Perfekt till alla wookade maträtter.
Parmesan Ett måste i varje kök. Parmesan kan du hitta överallt men den enda riktigt äkta parmesanosten är Parmigiano-Reggiano. Det tillverkas bara i vissa distrikt i Italien.
Ingår i nästa alla pastarätter, hyvlad eller riven. Den är tillverkad av komjölk, ska man vara riktigt tetig måste det vara av korasen Brunalpine. Den ska ha varit lagrad i minst två år. Då smälter den i munnen. Du ser om osten är äkta, den är nämligen stämplad med Parmigiano Reggiano på kanten.
Grana padano är en kusin till riktig Parmesan. Många affärer kallar den för parmesan men det här är bara en billig variant med kort lagring etc. Grana padano har en mildare smak men duger om du gör en kryddig rätt typ köttfärssås etc.
Sambal olek Här har vi röd chili som huvudingrediens. I indonesisk mat är det här ett stående tillbehör till alla mat som serveras med ris. Använd den gärna när du vill ha det lite extra hot. Piffar upp de mest tråkiga såser, marinader och grytor.
Zest Zest är tunna strimlor av citrusskal. Här har du det mesta av smaken och aromen. Strimlorna gör du bäst med ett s k zestjärn.