WHISKY

&

WHISKEY

 

Lite fakta Olika sorters whisky/whiskey Att dricka whisky

 

Jag är definitivt ingen expert men här är två whiskysorter som jag föredrar

 

Connemara Peated Single Malt
Artikelnr 470
Pris: 323:-
Rekommenderas varmt. Stor, maltig doft med inslag av honung. Irländsk
Mycket mycket god att sitta och sippa på.
Old Pulteney, 12 Years 
Artikelnr 10465
Pris: 309:-

En god skotte med maltig doft, en viss rökighet. Det sägs att den har inslag av aprikos, mandel och ljus choklad.
Typisk sippwhisky.

Till den här måste man bara dricka en Anchor Steam Beer
(nr 1575)
Ett amerikanskt öl som verkligen blir hand i handske med en Old Pulteney

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakta

Det är bara irländsk och amerikansk whiskey som stavas med "-ey". Whisky från andra länder stavas bara med "y" på slutet. De som provar whisky ägnar sig vanligen åt Single malt. Skotsk maltwhisky
Irländsk maltwhisky
Amerikansk bourbon
Kanadensisk blended whisky
hör till de klassiska whiskytyperna
Maltwhisky görs av kort. Blended whisky är en blandning av olika sorters whisky. Amerikansk bourbon är ofta väldigt smakrik och görs av majs, vete och kornmalt.

Upp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Att

  1. Börja med att titta på färgen! Ex. har varje maltwhisky sin egen färg, alltifrån det ljusaste guld till mörkröd bärnsten. Det är mognadsprocessen som sker i träfat, av ny ek eller i fat där man tidigare lagrat sherry, portvin, amerikansk bourbon eller madeira. Resultatet blir att whisky tar till sig färg och smak från tunnans tidigare lagringar.
  2. Det andra momentet är att lukta på whiskyn. Håll din hand över glaset - tar sakta delvis bort hand och låt doften "smyga" ut. Försök bedöma de dofter som kommer först. Är doften lätt, kärvig, torr, sval, mild, söt eller oljig. Ta nu bort hela hand och snurra whiskyn i glaset. Nu kommer det fler dofter. Experterna säger att du ska känna; sherry, tjära, choklad, knäck, hav, vanilj, terpentin, karamell, kola.
  3. Nu kommer det bästa, att smaka på whiskyn. Först låter man whiskyn att rulla runt i munnen, så att den får kontakt med hela munhålan. Olika delar i munnen har ju olika smaksensationer. När man sväljer whiskyn förändras smaken. Fenomenet kallas för "finish" eller avslutning. För att förhöja smaken skall man hälla i lite vatten i glaset. Exempel på smaker - äpplen, päron, citroner, gräddkola, nougat, söt sherry, örtsmak, torv, tång, tjära, rök, trä, kokosnöt.
Is eller vatten?
Man ska aldrig dricka whisky i stora mängder, utan bara njuta!
Här i Sverige är det vanligt att dricka whisky med is - "on the rocks". Denna sedvänja kommer från USA. 
Det som händer när man dricker whisky med is är att whiskyn givetvis kyls ner. Resultatet blir att den smakar mindre eller inget alls
Anledningen till detta är att kylan binder aromämnena i vätskan. Whisky bör serveras rumstempererat, detta för att smaken skall komma till sin rätt. I Storbritannien har man ju druckit whisky längst. Här är det vanligt att blanda i några droppar vatten i sin whisky. Var och en har sitt särskilda sätt att blanda till sin favoritsmak och - styrka. Det irländska ordspråket bevisar att detta är en känslig fråga -
"Never steal another man's wife and never water another man's whisky."
Hur man dricker en whisky är upp till var och en.
Vilket glas skall jag använda?
Tumlare är det vanligaste glaset som används vid whiskydrickning. Glaset är låg och vid med raka kanter.
En tumlare kan både vara slät eller av kristall.
Släta glas. Dricker man whisky ur släta glas syns färgen tydligare. Vid professionella whiskyprovningar används särskilda glas som påminner om vinprovarglas. Till glaset används ett lock för att ångorna skall stanna kvar i glaset.
Förvara din whisky på rätt sätt!
Ställ för Guds skull inte flaskan i kylskåpet!
Det bästa stället att förvara whiskyn i är ett svalt och inte alltför ljust rum. En oöppnad whisky kan stå sig i många år.
En öppnad flaska skall konsumeras inom ett och ett halvt år. Det finns annars en risk att whiskyn förlorar sin smak. Flaskorna skall förvaras stående, särskilt om de har en naturkork. Förvaras en sådan flaska liggande, är möjligheten stor att whiskyn sedan smakar kork. Och det är ju inte särskilt gott.

Upp

 

 

 

 

Olika sorter

Maltwhisky
Maltwhisky görs på mältat korn och destilleras två gånger i en panna till en vattenklar, rå sprit med en alkoholhalt mellan 65 och 70 volymprocent.

Single malt
Single malt är maltwhisky från ett enda destilleri och oftast är en blandning av flera maltwhiskydestillat från samma eller olika år.

Bourbon
Är kanske den mest kända typen. Den görs på minst 51 % majs, resten är oftast råg och kornmalt. Den lagras på nya kolade ekfat. Ekfaten kolas genom att brännas hårt på insidan. Det sägs att bourbon upptäcktes av en slump på grund av att en amerikansk bonde hällde sitt destillat i kolade vita ekfat för att mogna. Four Roses och Wild Turkey är nog de mest bekanta i Sverige.

Blended
Den största delen av all skotsk whisky är blended whisky, vilket innebär att den är blandad av malt- och grainwhisky.
Den blandas för att ett visst märke ska ha en oförändrad karaktär under en lång tid. Blended whisky är billigare än maltwhisky eftersom framställ- ningskostnaderna är lägre. Vanligtvis ingår mellan 20 och 60 sorter i en blandning. Andelen maltwhisky varierar och smaken blir mer kraftfull ju större andelen är.

Irländsk whiskey
Irländsk whiskey (som stavas med ey till skillnad från skotsk whisky) har en mindre uttalad karaktär än skotsk och saknar dennas rökighet. Med ett undantag, Bushmills Malt, är irländsk whiskey blandad av så kallad potstill whiskey och grainwhiskey. Potstill whiskey görs på en blandning av mältat och omältat korn, oftast i propotionerna 40/60. Den destilleras både i enkel panna och kolonnapparat, sammanlagt tre gånger. Man gör också mindre mängder ren maltwhiskey helt destillerad i enkel panna.

Malten torkas inte över torvrök som i Skottland utan i slutna ugnar som värms med stenkol. Därför blir whiskeyn inte heller rökig. Råvarorna till grainwhiskey är vanligtvis vete och majs, med en mindre del mältat korn.

Liksom skotsk whisky måste irländsk whiskey lagras minst tre år före försäljningen. Gemensamt för alla sorter är mjuk och söt sädsmak. Ur den mjuka sötman kan man sedan gå mot det runda

 

Upp